En ven – det bedste middel mod ensomhed

Ensomhed og mobning gør ondt på både børn og forældre

Det gør oprigtigt ondt at se, hvordan det påvirker et barn at blive holdt udenfor, blive mobbet eller blot føle sig anderledes. Det kan med andre ord føles ubærligt, når ens barn er ulykkeligt.

Ensomhed og mobning gør ondt på børnene, og det gør ondt at stå på sidelinjen og føle sig magtesløs. Årsagen er sjældent åbenlys, og det kan være et mysterium for både lærere og forældre, hvorfor netop dette barn skulle være anderledes end de andre. Hvorfor, spørger man sig selv – Kan I ikke bare lade mit barn være i fred? Han/hun gør ingen fortræd, tænker man, imens man tænker på, hvordan man kan hjælpe uden at gøre situationen værre.

Hvordan stopper man mobning?

Man oplever en følelse af magtesløshed, når ens barn dag efter dag kommer modløst hjem fra skole med ondt i maven og uden lyst til at gå i skole i morgen. Det er også svært for børnene at sætte ord på, hvordan det føles at blive mobbet eller føle sig ensom. Og det kan være endnu sværere at finde en løsning. Hvad skal man fortælle sit barn, at det skal gøre anderledes? Det er vigtigt at slå fast overfor dit barn, at det ikke gør noget forkert. Mobning og udelukkelse fra fællesskabet er aldrig O.K. Det er en adfærd, som er blevet acceptabel i gruppen, og derfor er det selve gruppens adfærd, der skal ændres. Her er der næsten altid brug for, at de voksne hjælper, og at både lærere og forældre samarbejder.

En ven er det bedste middel mod ensomhed

Det kan i mange tilfælde være en fordel for barnet at færdes i et miljø, som ikke opleves som fjendtligt f.eks. i sportsklubben, blandt familie eller andre relationer. En voksenven er en relation, hvor barnet i trygge omgivelser og i fred og ro kan genopbygge sin selvtillid og sit selvværd.

Det, som Børns Voksenvenner tilbyder, er et tilbud udenfor skolen, væk fra plageånderne og langt væk fra de fastlåste mønstre i klassen. Her genvinder barnet sit selvværd og får fornyet energi til at komme videre og knytte nye relationer.

Nye udfordringer, oplevelser og det at opleve tillid fra en anden person bidrager til barnets fortsatte positive udvikling. Relationen til en voksenven er også en relation, hvor børnene kan sætte ord på og bearbejde de udfordringer og bekymringer de møder i hverdagen såsom f.eks. mobning og ensomhed.

Kontakt os og hør om din mulighed for en frivillig voksenven til dit barn.

 

Hvad er en voksenven?

En voksenven er en voksen, som har energi og overskud til at hjælpe et barn. Barnet og den voksne matches nøje på baggrund af personlighed og interesser i tæt samarbejde med barnets forældre. Makkerskabet mellem barn og voksen handler mest om hensynstagen til børnenes liv. Men derhjemme har barnets forældre også en hverdag, som skal passe ind i venskabet.